Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι:
(α) Η διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής μνήμης της δεκαετίας του 1940 και ειδικά της κρίσιμης χρονιάς 1948.
(β) Η συγκέντρωση, ταξινόμηση, καταγραφή, ψηφιοποίηση, προβολή, διάδοση και μελέτη, γεγονότων και ερμηνειών για την περίοδο της δεκαετίας του 1940 χωρίς όμως περιορισμό σε αυτή τη δεκαετία μόνο.
(γ) Η προαγωγή και η αξιοποίηση της έρευνας ως εργαλείο ανάλυσης του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος.
(δ) Η ενασχόληση στους τομείς της κοινωνίας, ιστορίας, πολιτικής, οικονομίας, διαφυλικών σχέσεων, περιβάλλοντος, νεολαίας, μέσων μαζικής ενημέρωσης, αθλητισμού, διεθνών και ευρωπαϊκών ζητημάτων και η διεξαγωγή μελετών, αναλύσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων.
(ε) Η δημιουργία και διατήρηση ιστοσελίδας, βιβλιοθήκης και η συγγραφή και / ή έκδοση σχετικού ενημερωτικού υλικού, βιβλίων, περιοδικών και άλλων συναφών με τους σκοπούς του Ιδρύματος εντύπων και υλικού.
(στ) Η επαφή και συνεργασία με αντίστοιχα πολιτιστικά, αθλητικά, επιστημονικά, και άλλα ιδρύματα και σωματεία, καθώς και ερευνητές και ακαδημαϊκούς και άλλα εξειδικευμένων γνώσεων πρόσωπα τόσο στο εσωτερικό και εξωτερικό.
(ζ) Η εξεύρεση, διάθεση και γενικά η διαχείριση των οικονομικών του πόρων οι οποίοι θα διατίθενται προς υποστήριξη των σκοπών του Ιδρύματος και ιδιαίτερα, η εξεύρεση, αποδοχή και διαχείριση δωρεών, κληροδοτημάτων, καταπιστευμάτων (trust), οικονομικών ενισχύσεων και εισφορών.
(η) Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα ή εταιρεία ή οργανισμό ή σωματείο όταν αυτή η συμμετοχή θα συμβάλλει στην πραγμάτωση των σκοπών του Ιδρύματος.
(θ) Η επιδίωξη ανάληψης χρηματοδοτικών προγραμμάτων (εθνικών, ευρωπαϊκών, διεθνών) για την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος.
(ι) Η διοργάνωση, ανάληψη και συμμετοχή σε δικοινοτικές δράσεις, έρευνες και μελέτες, με στόχο τη συμφιλίωση ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και η προαγωγή της ιδέας της ειρηνικής επανένωσης της πατρίδας μας.
(κ) Η δημιουργική ανάπτυξη δημοκρατικής σκέψης στην Κύπρο, η οποία θα ενισχύει τους αγώνες του λαού μας για ειρήνη και επανένωση της πατρίδας μας.
(λ) Η παροχή συμβουλευτικών και άλλων συναφών υπηρεσιών στους τομείς δραστηριότητας του Ιδρύματος.
(μ) Η ανάπτυξη προοδευτικής σκέψης και κοινωνικής συνείδησης για τα αστικά, πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως αυτά διασφαλίζονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και που θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην άρση των όποιων διακρίσεων λόγω φύλου, καταγωγής, πεποιθήσεων ή άλλων ατομικών επιλογών.