culturalfoundation1948@gmail.com

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Created with Sketch.

Συμβούλιο:


  1. Γιάννος Κατσουρίδης
  2. Χρυστάλλα Αγαθοκλέους
  3. Λέανδρος Σαββίδης
  4. Αντρέας Πιπερίδης
  5. Ουρανία Δημητρίου
  6. Θράσος Νεραντζής
  7. Αντρέας Καμηλάρης
  8. Σωτήρης Θεμιστοκλέους
  9. Τόμης Χρυσοστόμου
  10. Ηλίας Κανιά
  11. Νεόφυτος Καρκώτης
  12. Ναταλία Χαραλάμπους
  13. Γιάννης Σωκράτους
  14. Μαρία Ελευθερίου

Ο Γιάννος Κατσουρίδης είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει φοιτήσει στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1998 και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστημίου του Cardiff. Διετέλεσε Visiting Fellow στο Ινστιτούτο Κοινοπολιτειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2010-2015), στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE (2011 και 2017) και ήταν κάτοχος του Early Career Fellowship (2011-12) της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται τόσο σε θέματα ιστορικού πλαισίου της κυπριακής πολιτικής, αλλά και τη σύγχρονη κυπριακή και ελλαδική πολιτική σκηνή και περιλαμβάνουν: τα πολιτικά κόμματα με έμφαση στα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ακροδεξιάς, τις μορφές πολιτικής συμμετοχής, τη συγκριτική ευρωπαϊκή πολιτική και τους πολιτικούς θεσμούς. Έχει συγγράψει τρία βιβλία και αριθμό επιστημονικών άρθρων για το κομματικό σύστημα της Κύπρου, την κυπριακή αριστερά και ακροδεξιά, την πολιτική συμμετοχή και την πολιτική ελίτ και έχει παρουσιάσει άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ο Γιάννος Κατσουρίδης διετέλεσε στο παρελθόν Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέα, κοινοβουλευτικός συνεργάτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Στροβόλου.

Η Χρυστάλλα Αγαθοκλέους έχει σπουδάσει Σύγχρονες Γλώσσες και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις με κατεύθυνση τη Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin Lyon III, στη Λυών της Γαλλίας. Στο πλαίσιο των σπουδών της πραγματοποίησε έρευνα που καταπιάστηκε με τον εθνικισμό, τα ακροδεξιά κόμματα και κινήματα, την πολιτική κοινωνικοποίηση και τις εθνοτικές διαμάχες. Συμμετείχε σε προγράμματα Erasmus+ με θέμα τη συμμετοχή νέων για την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση πολιτικής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Εργάζεται ως Ανώτερη Λειτουργός του Προξενικού τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια έχει ενεργό ρόλο στην ΜΚΟ Cyprus Stop Trafficking η οποία δραστηριοποιείται για την πρόληψη, καταπολέμηση και προστασία των θυμάτων εμπορίας προσώπων. Συμμετέχει επίσης σε ερευνητικά προγράμματα που πραγματεύονται τα πολιτικά κόμματα και κινήματα του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ο Ανδρέας Πιπερίδης είναι νομικός και υποψήφιος διδάκτορας διεθνούς δικαίου στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Leiden. Έχει εργαστεί στη δημόσια υπηρεσία, στην Πρεσβεία της Κύπρου στη Κούβα και ως ερευνητής για ζητήματα διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Leiden.

Ο Θράσος Νεραντζής είναι προγραμματιστής εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η δουλειά του περιστρέφεται γύρω από τις θεματικές της τεχνητής νοημοσύνης, 5G και εφαρμογών blockchain. Ασχολείται ενεργά με την κοινότητα του Ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα τοσο στην Κύπρο οσο και στο εξωτερικό, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης αξιοποιώντας κοινωνικοπολιτικά δεδομένα. Ο Θράσος έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα εφαρμογών για τον ιστό και εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα έχει κατά καιρούς συγγράψει αναφορές και αναλύσεις για τα τεχνικά, επιχειρηματικά και τις κοινωνικές εκδοχές της τεχνολογίας. Τελευταία είναι ενεργός στην κοινότητα blockchain ερευνώντας τρόπους ενσωμάτωσης “έξυπνων” συμβολαίων στην ψηφιακή διακυβέρνηση.

Ο Λέανδρος Σαββίδης έχει σπουδάσει διεθνή πολιτική και κοινωνιολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία, πραγματευόμενος την παράλληλη ανάπτυξη κοινών (commons) και κουλτούρας εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες, όπως τους τρισδιάστατους υπολογιστές με την ανάπτυξη της ίδιας της τεχνολογίας. Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικές εφημερίδες, όπως επίσης έχει διατελέσει ραδιοφωνικός παραγωγός, παραγωγός ντοκιμαντέρ και άλλων εγχειρημάτων που πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα. Ως ακαδημαϊκός, έχει λάβει μέρος στην οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και έχει παρουσιάσει έργο σε επιστημονικά συνέδρια κυρίως σε θεματολογία που τέμνεται μεταξύ της ανάπτυξης του καπιταλισμού και νέων τεχνολογιών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε ακαδημαϊκή θέση ενώ κατά το παρελθόν έχει εργαστεί σε ΜΚΟ με ιδιαίτερη έμφαση και εμπειρία σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.

Ο Αντρέας Καμηλάρης είναι υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Αριστείας RISE, ενώ παράλληλα διδάσκει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Twente της Ολλανδίας. Είναι κάτοχος πτυχίου στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2007) και πτυχίου Master στα Κατανεμημένα Συστήματα από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης (Ελβετία, 2009). Είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2013). Πέραν των ερευνητικών ενασχολήσεων ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και ειδικά με το ποδόσφαιρο και το τρίαθλο.

Η Ουρανία Δημητρίου σπούδασε Αγγλική γλώσσα και φιλολογία (English Language and Literature) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ακολούθως, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αγγλική γλώσσα και συγκριτικές πολιτισμικές σπουδές (English Literature and Comparative Cultural Studies) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ομίλου γλωσσολογίας και ενεργό μέλος στο Literary Society του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, όπου βοήθησε στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων και σεμιναρίων. Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ποίησης και συγγραφής διηγήματος. Εργάζεται σε ιδιωτικό φροντιστήριο.

Ο Δρ. Σωτήρης Θεμιστοκλέους είναι Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης στο Center for Social Innovation (CSI), όπου είναι υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του οργανισμού, όπως και το συντονισμό του ευρύτερου δικτύου του οργανισμού. Τα τελευταία 15 χρόνια ο Σωτήρης Θεμιστοκλέους συμμετείχε στον συντονισμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση πέραν των 100 προγραμμάτων, σχετικών με την κοινωνική δικαιοσύνη, ενδυνάμωσής των νέων και συμμετοχικότητα, ένταξη ευάλωτων ομάδων, αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, κοινωνικές παιδαγωγικές και τεχνολογία. Ο κ. Θεμιστοκλέους κατέχει Διδακτορικό στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μεταπτυχιακό στην Διεθνή Πολιτική από το Birkbeck College, University of London και πανεπιστημιακό δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις με κατεύθυνση την πολιτική της Ε.Ε. και Διπλωματία.

Ο Ηλίας Κάνια ως μέρος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης εργάζεται ως εθελοντής στον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας. Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1994 στο χωριό της Ορμήδειας της επαρχίας Λάρνακας. Σπούδασε στο τμήμα κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Northumbria στο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι κάτοχος BSc (Hons) Κοινωνιολογίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, το 2018, ταξίδεψε ως εθελοντής στη Νιγηρία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης VSO, ως μέρος του προγράμματος της Διεθνούς Υπηρεσίας Πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICS), όπου μαζί με άλλους εθελοντές έζησε για 3 μήνες σε μια τοπική αναπτυσσόμενη κοινότητα όπου και εργαζόταν σε ένα έργο με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα κοινωνικών επιστήμων και επιστήμων συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ της Ολλανδίας όπου και αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διεθνών Αναπτυξιακών Σπουδών (MSc). Ως μέρος του μεταπτυχιακού του προγράμματος, πραγματοποίησε έρευνα πεδίου για 2 μήνες στην πολιτεία της Τσιάπας του Μεξικού σχετικά με το ρόλο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Μεξικό και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για τον από-αποικισμό της μεξικανικής εκπαίδευσης, την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και την εξάλειψη των διακρίσεων προς αυτούς. Τα κύρια ενδιαφέροντά του αφορούν εναλλακτικά μοντέλα εκπαίδευσης και διακυβέρνησης, κοινωνικά κινήματα και ακτιβισμό και διαπολιτισμική ικανότητα/επάρκεια.

Ο Τόμης Χρυσοστόμου είναι οικονομολόγος με ειδίκευση στις οικονομετρικές και στατιστικές αναλύσεις. Αποφοίτησε από την Οικονομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζει στην οικονομική ιστορία και την ταξική διάρθρωση των σύγχρονων κοινωνιών, θέματα για το οποία πραγματοποιεί σχετικές μελέτες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε πολιτική δράση συμμετέχοντας στο Κυπριακό και Ελλαδικό Φοιτητικό Κίνημα, ενώ άνηκε στις τάξεις της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών. Σήμερα, συμμετέχει ενεργά στο Αθλητικό Σωματείο Κούριον Επισκοπής καθώς και στον Πολιτιστικό Όμιλο «Παλμός Επισκοπής» του οποίου αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.

Ο Νεόφυτος Καρκώτης εργάζεται ως Ερευνητικός Λειτουργός στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής (LLB Law) από το Πανεπιστήμιο του Surrey στο οποίο φοίτησε την περίοδο 2008 – 2011, ενώ στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Δίκαιο (LLM International Law) από το Πανεπιστήμιο του Sussex στο οποίο φοίτησε την περίοδο 2011 – 2012. Ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση στη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξάσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα. Έχει εργαστεί ως Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (2016 – 2018) διδάσκοντας το μάθημα Συνταγματικού Δικαίου (Constitutional Law) στο πλαίσιο του πτυχίου Νομικής (LLB Law), ενώ ως μέλος του διδακτικού προσωπικού του Global College Cyprus έχει διδάξει μαθήματα νομικής σε διάφορους κλάδους σπουδών, συμπεριλαμβανομένων όσων προσφέρονται στη βάση συνεργασίας παροχής διασυνοριακής εκπαίδευσης με το Πανεπιστήμιο του Roehampton. Τα ερευνητικά πεδία ενδιαφέροντος του περιλαμβάνουν το συνταγματικό δίκαιο, τη συγκριτική πολιτική, το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς σχέσεις. 

Η Ναταλία Χαραλάμπους είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της πραγματοποίησε έρευνες που επικεντρωθήκαν σε θεματικές όπως το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα, στην φουκωική προσέγγιση του σωφρονιστικού συστήματος καθώς και σε αξιολόγηση της Σουμπετεριανής οικονομικής ανάλυσης. Έχει εργασθεί ως βοηθός έρευνας σε μελέτη για την σχέση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας με το προσδόκιμο ζωής με συλλογή δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα και με την ολοκλήρωση της έρευνας, ανέλαβε την επιμέλεια της αυτοβιογραφίας του Χριστάκη Γεωργίου ο οποίος μεταξύ άλλων διετέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου 1983-2011. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος.

Ο Γιάννης Σωκράτους  είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές εργάστηκε σε διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας και βιβλιοπωλεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τώρα δημιουργεί το δικό του βιβλιοπωλείο στην Κύπρο. Ως ενεργό μέλος του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος σε Κύπρο και Ελλάδα, συμμετείχε ως ομιλητής σε διεθνή φόρουμ, συνέδρια και φεστιβάλ, με θεματικές όπως ριζοσπαστικά κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, διεθνής αλληλεγγύη και αντιπολεμική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, η πάλη ενάντια στον ρατσισμό και νεοφασισμό, κοινωνικές αντιστάσεις μετά την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Αρθρογραφεί συχνά σε ελληνικά έντυπα και εφημερίδες και πραγματοποιεί έρευνες και μελέτες σε θέματα όπως ιστορία πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων, οπαδική κουλτούρα και αθλητισμός.

Η Μαρία Ελευθερίου είναι υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Προηγουμένως ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών της στο τομέα των Κλασικών σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μετάβηκε στο Παρίσι όπου και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Συγκριτική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle Paris III. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ολοκλήρωσε δεύτερο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και έχει λάβει επαίνους σε διαγωνισμούς ποίησης. Είναι αντιπρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Κύπρου  και μέλος του ΘΕ.ΠΑ.Κ (θεατρικό εργαστήρι Παν. Κύπρου). Επίσης ασχολείται ερασιτεχνικά με τις καταδύσεις και είναι certified Master and Rescue Scuba Diver.